Vlaams English Nederlands
Vraag / Antwoord

Waar is komt teak vandaan?

De teakboom of kortweg teak (Tectona grandis) is een traaggroeiende boom en kan meer dan 40 meter hoog worden. De stam kan tot 1.5 m dik worden. De bomen zijn kaprijp vanaf 80 jaar. De botanische naam is Tectona grandis, behorende tot de familie Verbenaceae.

[bewerk]
Status
Teak is al eeuwenlang bekend en geprezen wegens zijn hardheid, zijn weerstand tegen alle weersinvloeden en zijn gemakkelijke verwerking. Daarom is er in de vorige eeuw (te) veel en ongecontroleerd gekapt, vooral om zeeschepen te vervaardigen en te repareren. Deze wilde exploitatie leidde ertoe dat de teakboom moeilijker te vinden en alsmaar schaarser werd. Als zoveelste slachtoffer van de ontwikkeling is de teakboom nu ook een bedreigde soort. Het is pas de laatste eeuw dat de Portugezen de noodzaak van plantages en gecontroleerd kappen inzagen. Wildkappen is verboden. Officieel is teakhout enkel verkrijgbaar uit plantages echter vanuit Birma en Java wordt nog volop teakhout illegaal het land ingevoerd.

[bewerk]
Het hout
Geen houtsoort combineert zoveel goede eigenschappen: Teak is een mooi gouden tot donkerbruin hout, soms roodachtig bruin met een rechte, strakke draad. Teak is rijk aan natuurlijke oliën, gemakkelijk bewerkbaar en geeft steeds een zeer gladde afwerking. Dankzij zijn natuurlijke oliën is teak zeer resistent tegen water en vocht en alle weersinvloeden. Niet onbelangrijk: teak is uniek daar het geen roest of corrosie veroorzaakt wanneer het in contact komt met metaal.

Aangezien teak kaprijp is vanaf een ouderdom van 80 jaar, kunnen nu enkel die secties gekapt worden die aangeplant werden rond 1920.
[vul aan]

Zoek ook bij Google even verder

 


 

 

 

Friends