Vlaams English Nederlands
Vraag / Antwoord

Wat is bier?

Wat is eigenlijk bier? Daarvoor heb ik hieronder op een rijtje, verschillende definities gezet, die ik heb gevonden in een aantal woordenboeken en/of encyclopedie. Zoals te zien is, zijn er nogal wat verschillen. Volgens sommige definities zouden tarwebieren, geen bieren zijn! Ook lijkt het volgens sommigen, dat bieren niet een alcohol percentage groter dan 7 mogen of kunnen hebben. Verder wordt er in geen van deze definities gesproken over andere toevoegingen, zoals kruiden.


Bierverordening 1997, Artikel 2, lid 1
Onder bier wordt verstaan, de drank verkregen na alcoholische gisting van wort, hoofdzakelijk bereid uit zetmeel- en suikerhoudende grondstoffen, hop - eventueel in verwerkte vorm - en brouwwater, met dien verstande dat tenminste 60 % van het extract van de wort afkomstig is van gerste- en/of tarwemout.
van Dale, Groot woorden boek der Nederlandse Taal
bier, o.(-en), 1. alcoholhoudende, geel- tot donkerbruine drank uit hop en mout (gekiemde gerst) door gisting en koking bereid: bierbrouwen; een glas bier drinken;-dik of zwaar bier; dun of klein bier; (gall.) het is geen klein bier, het is een zaak van belang, het is de moeite waard;-(fig., w.g.) personen van zeer geringe betekenis: hier is iedereen volslagen mensenschuw, behalve dan enkele ambtenaren en het heel bier (Roothaert);-dood bier, verschaald, niet meer schuimend;-(als bestelling) een bier, een half bier, glas, heel of halfvol met bier;-hij is boven zijn bier, hij is dronken;-op een bier genodigd zijn, uitgenodigd zijn te komen bierdrinken;-zegsw.:jong bier moet gisten, vergoelijkend gezegd wanneer jongelui zich te dartel of uitgelaten gedragen;-oude wijven, zuur bier, gezegd m.betr.t. het verschijnsel dat oude vrouwen minder aangename trekjes gaan vertonen; een vaatje zuur bier, een ongehuwde dochter die boven de 25 jaren komt: een huis vol dochters is een kelder vol zuur bier;-2. (veroud.) feestelijke bijeenkomst waar bier wordt gedronken, bierfeest
van Dale, Groot Elektronisch Woordenboek Hedendaags Nederlands
bier
het bier; de bieren
1 alcoholhoudende drank uit hop en mout door gisting bereid
voorbeeld
+ zelfstandig naamwoord
een glas bier drinken
+ bijvoeglijk naamwoord
dood bier
verschaald, niet meer schuimend
dubbel bier
trappistenbier met een stamwortgehalte van 15% en 5,5% alcohol
licht bier
met een laag alcoholpercentage
+ werkwoord
bier brouwen
zonder combinatiewoord
dat biertje heb je zelf gebrouwen, en nu moet je het ook uitdrinken
je hebt jezelf in moeilijkheden gebracht en je moet nu zelf de gevolgen dragen
2 glas met de genoemde drank
voorbeeld
+ telwoord of lidwoord
één bier alstublieft
Encarta, Winkler Prins editie (Kramers Woordenboek Nederlands)
bier(het; -en)
uit gerst en hop bereide drank

Encarta, Winkler Prins editie (Encyclopedieartikelen)
bier, een alcohol- en koolzuurhoudende drank, door gisting bereid uit mout (meestal gerstemout), water, biergist en hop. Het alcoholgehalte varieert van 1 tot 7%.
De voornaamste biersoorten zijn Pilsener, Dortmunder, Lagerbier, Münchener, Oud Bruin, Bockbier, Porter, Stout, Ale, Pale Ale en Mild Ale. Speciale Belgische typen zijn Trappistenbier, Diesters, Hoegaards, Zottegems, Peterman, Carolus, Lambiek, Geuze en Kriek; sinds enkele jaren zijn zeer veel streek- en abdijbieren op de markt gebracht.
Muiswerk Woordenboek
bier

[zelfstandig naamwoord]

alcoholhoudende drank, gemaakt uit graan
vb:als het warm is drinken we bier

bier brouwen [bier maken]
Meer informatie bij Muiswerk Woordenboek

[vul aan]

Zoek ook bij Google even verder

 


 

 

 

Friends