Vlaams English Nederlands
Vraag / Antwoord

Wat voor medicijnen worden er tegen prostaat vergroting gegeven?


In de meeste gevallen worden er bij een vergrote prostaat medicijnen voorgeschreven die de groei van de prostaat tegengaan. Dit zijn medicijnen die de werking van het mannelijke hormoon testosteron blokkeren, zoals finasteride of dutasteride. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de prostaat niet verder groeit en soms zelfs iets in omvang afneemt.

Daarnaast kunnen er ook medicijnen voorgeschreven worden die de spieren in de blaas en de prostaat ontspannen, zoals tamsulosine of alfuzosine. Deze medicijnen verlichten de klachten van een vergrote prostaat, zoals moeite met plassen en een zwakke urinestraal.

Het is belangrijk om te weten dat medicijnen de prostaatvergroting niet permanent kunnen genezen, maar wel de symptomen kunnen verminderen. Het is daarom belangrijk om de medicijnen regelmatig in te nemen volgens het voorgeschreven schema van de arts. Ook kan het enige tijd duren voordat de medicijnen effect hebben, dus wees geduldig en geef het de tijd.

Het is ook belangrijk om te weten dat medicijnen bijwerkingen kunnen hebben, zoals duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en erectieproblemen. Bespreek eventuele bijwerkingen altijd met de arts, zodat er eventueel een ander medicijn voorgeschreven kan worden.

Als de medicijnen niet voldoende werken of de klachten te ernstig zijn, kan de arts ook besluiten om een operatie uit te voeren om de prostaat te verkleinen. Dit wordt alleen gedaan als andere behandelingen niet voldoende effect hebben gehad.

Het is belangrijk om de medicijnen te blijven gebruiken, ook als de klachten verminderen. Stop niet zomaar met de medicijnen zonder overleg met de arts, omdat de klachten dan kunnen terugkeren. Bespreek ook altijd met de arts als u andere medicijnen gebruikt, zodat er geen interacties kunnen optreden.

Onthoud dat een vergrote prostaat een veelvoorkomend probleem is bij mannen en dat er goede behandelingen beschikbaar zijn. Volg altijd het advies van de arts op en bespreek eventuele vragen of zorgen met hem of haar.
[vul aan] date: 18-5-2024 17:40:05

Zoek ook bij Google even verder