Vlaams English Nederlands
Vraag / Antwoord

Welk oud-voetballer is de bondscoach van het nederlands elftal?

Marcel (Marco) van Basten (Utrecht, 31 oktober 1964), was een Nederlandse voetballer en international, en is momenteel bondscoach van het Nederlands Elftal. Hij is de jongste zoon van voormalig DOS- en HVC-voetballer Joop van Basten.

Hij speelde bij UVV van 1971/'72 - 1979/'80, bij USV Elinkwijk 1980/'81, bij AFC Ajax van 1981/'82 - 1986/'87 en vervolgens bij AC Milan in Italië van 1987/'88 - 1994/'95. Voor deze clubs speelde hij in totaal 280 competitiewedstrijden en scoorde daarin 218 doelpunten.

Ook speelde hij 58 interlands en scoorde daarin 24 goals.

Van Basten werd in zijn tijd gezien als één van de beste spitsen ter wereld. Hij is de maker van onder meer een tweetal zeer fameuze doelpunten:

De omhaal die hij in de wedstrijd Ajax - FC Den Bosch op 9 november 1986, vanuit het doel van Den Bosch-doelman Jan van Grinsven gezien rechts, in de linkerkruising plaatste. De bal werd over een grote afstand voorgegeven en direct door Van Basten uit de lucht gevist middels de omhaal in de verre kruising.
De volley die Van Basten in de finale van het EK 1988 op 25 juni van dat jaar in de verre hoek van het doel van de Sovjet-Unie schoot. Arnold Mühren plaatste van bijna de rand van het strafschopgebied, vanuit het Sovjetdoel gezien rechts, een pass annex voorzet naar Van Basten, die ter hoogte van het doelgebied ter linkerzijde voor het Sovjetdoel stond, nadat hij gedurende de tijd dat de voorzet in de lucht was, zich naar die positie had begeven. Van Basten knalde tegen de verwachtingen in de bal direct vele meters verder in de verste hoek, Sovjetkeeper Rinat Dasajev kansloos latend. Eerder al in de wedstrijd gaf Van Basten met een kopbal de voorzet waarmee Ruud Gullit het eerste doelpunt voor Oranje in die finale scoorde.
Ook vermeldenswaardig is het feit dat Van Basten zes doelpunten scoorde in de wedstrijd Ajax-Sparta op 8 december 1985. Ajax won die wedstrijd mede daardoor met 9-0.
[vul aan]

Zoek ook bij Google even verder

 


 

 

 

Friends