Vlaams English Nederlands
Vraag / Antwoord

Wie heeft jumpstyle bedacht?

Jump is een muziekgenre, ontstaan in België eind jaren '90. In het begin werd Jump beschouwd als een afkooksel van het snellere en hardere Hardcore, maar al snel groeide deze tragere variant (toen zo'n 135-140bpm) uit tot een ware rage. De peetvaders van het Jump-genre waren Da Boy Tommy en Da Rick, welke samen de top 10 hit "Ready to rumble" hebben gehad. (De sample zelf is een sample van vechtgala presentator Michael Buffer). Zij introduceerden Jump bij het Belgische publiek. De eerste jaren bleef Jump slechts bekend in de Lage Landen, maar later sprong de microbe over op o.a. Frankrijk en Duitsland. Omwille van de opkomst van Hardstyle, werd Jump in Nederland plots ook Jumpstyle genoemd, waarna ook België deze benaming hier en daar overnam. Op dit ogenblik, anno 2006, is Jump begonnen aan een heropleving. Doorheen de jaren is de snelheid wel wat toegenomen tot ongeveer 140-145bpm.

Jump wordt gekenmerkt door vrolijke melodieën waarin een redelijk harde bass in voorkomt. Dikwijls bevatten Jump-nummers ook een geluidsopname van een bekende film of een doorgaans mannelijke vocal. Doorgaans vallen deze samples of vocals vlak voor het hoogtepunt van het nummer, waarna het helemaal losbarst. Door de 'trancy' melodie die dikwijls voorkomt bij Jump, wordt dit genre wel eens verward met het hardere Hardtrance. Jump wordt door niet-kenners dikwijls verward met Hardstyle, Hardtrance tot zelfs Hardcore en House. Het probleem is dat deze genres elkaar dikwijls heel dicht benaderen of zelfs in elkaar overlopen. (Nog even ter verduidelijking: House wordt doorgaans beschouwd als de moeder van al dance-muziek dat gemaakt is met een computer, synthesizer en drumcomputer) In Nederland spreekt men soms van Nederlandse oldstyle sound die in een nieuw jasje is gegoten met vrolijke club-house-achtige beats en rave, in combinatie met oldschool/hardcore bass.

De dansstijl die bij Jump hoort is geëvolueerd van een variatie op hakken over werkelijk (rond)springen jumpen tot het vandaag bekende skiën. De "skimove" is zo bekend dat op het internet een wildgroei ontstaan is aan filmpjes waarin jongeren "skiën" en hun jumpmoves tonen samengaand met parodieën waarbij populaire videospelletjes- of tv-programmapersonages worden gebruikt als jumpers. Ook op andere nevengenres die hun roots hebben in de House, soms tot ergernis van de aanhangers van die andere genres.

Stijlen


Binnen de jump zijn er verschillende stromingen. Deze hebben niet echt een naam, maar kenmerken wel een groep artiesten.

Felix jump: dit is een variatie die als eerste werd uitgevoerd in een plaat van Dj Felix Project getiteld On The Floor. De plaat heeft een vaste, herkenbare volgorde en werkt met makkelijk te onthouden en vaak vulgaire vocalen. De indeling is als volgt: beat - vocalen - melodielijn - vocalen - melodielijn - beat. In principe zullen de vocalen en de melodielijn nooit tegelijk te horen zijn. Dit is de meest commerciële variant van jump

Industrial jump/French Tek: dit is de stijl waaronder artiesten als Lobotomy Inc., Major Bryce, Dj Greg C. (a.k.a. Jenny D. Light) produceren. Het gaat hier vaak om een stevige beat met een melodielijn die gesampled is uit industriële of vocale geluiden. Deze stroming kent vooral veel aanhang in Frankrijk.

HardJump: Dit is een stijl waar onder andere artiesten als Chicago Zone, Totalition, Dj Marcky en The Dreamteam onder vallen. Dit is ongeveer hetzelfde als de 'normale' jump, maar dan dikwijls met een snoeiharde bass. Ook zijn de melodietjes vaak wat minder blij, en wat donkerder en een meer metaal-achtig geluid.

[vul aan]

Zoek ook bij Google even verder

 


 

 

 

Friends